Terugblik 2020 met pizzaiolo Carmine: La Grotta en corona

16 september 2020

2020 is een vreemd jaar, daarover zal iedereen het eens zijn. Toch is het ook een jaar waarin we creatiever werden dan ooit en we dichter tot elkaar kwamen (ok, niet letterlijk… 😉). Hoe blikt onze pizzaiolo Carmine terug op de afgelopen tijd?
Een periode vol angst: zo omschrijft onze Zuid-Italiaanse Carmine de afgelopen tijd. Een tijd waarin hij niet kon reizen naar zijn land van afkomst: Italië. Een tijd waarin hij geen familie kon zien. En bovenal een tijdje niet kon werken bij zijn geliefde restaurant La Grotta. Carmine: “Het maakte me bang! Niemand wist wat er zou gaan gebeuren. Waarom mag ik niet naar mijn familie? Dat moment voelde echt alsof iemand je je vrijheid wegneemt.”
Tegelijkertijd beseft Carmine zich heel goed wat het belang is van een lockdown. Voor onze gezondheid. Voor onze toekomst. Maar in Nederland mist hij vooral hetgeen waar hij elke dag zo blij van wordt: pizza’s bereiden. Carmine: “Gelukkig zijn we vrij snel overgegaan naar take away. Eindelijk weer de keuken in, samenwerken met collega’s.” Toch ligt het restaurant er in het begin van de coronaperiode nog vrij stil bij. Te stil in Carmine’s ogen. “Ik was pas echt opgelucht toen we bij La Grotta weer gasten mochten ontvangen. In het restaurant. Maar ook op het terras.”
Nu, maanden later, zit er zelfs een vakantie naar Italië in. Drie weken lang geniet Carmine van zijn land van afkomst. De Zuid-Italiaanse pizzaiolo kun je niet blijer maken. “Alles is wel anders. Iedereen draagt mondkapjes en overal moet je je gegevens achterlaten. Maar we kunnen wel lekker naar het strand en familie zien”, zegt Carmine trots. Hij kan alleen maar hopen dat alles snel weer zoals vanouds is. “Als we allemaal zo voorzichtig mogelijk blijven, komt alles hopelijk snel weer goed! En kunnen we samen genieten van mooie avonden met heerlijk Italiaans eten.”