Pizzaliefhebbers opgelet: pizzaiolo Carmine deelt de geheimen uit de keuken

17 december 2019

Met regelmaat krijgen wij de vraag hoe we die traditionele Italiaanse pizza’s op tafel toveren. Ons geheim? Wij laten dit over aan pizzaiolo Carmine. Carmine is geboren en opgegroeid in Salerno, een havenstadje in Zuid-Italië. En wat is een Italiaans restaurant zonder een Italiaanse pizzabakker? Niets! Dus staat Carmine vanaf de start van Ristorante La Grotta in de keuken. Hij is letterlijk het brein achter onze Italiaanse pizza’s. Carmine: “Vanaf het begin heb ik hier zoveel vrijheid gekregen. Dankzij mijn Italiaanse achtergrond mag ik over alles meedenken. Over de ingrediënten, het nieuwe menu, de opmaak ervan. Dat is voor mij heel belangrijk en dé reden om hier te blijven wonen!” Wat maakt het werken als pizzaiolo zo leuk? “In Italië werkte ik al als pizzaiolo, maar hier is het nog leuker omdat ik mensen leer hoe je de traditionele Italiaanse pizza kan maken. Daar maak je gasten enorm blij mee en als ze dan terugkomen voor mijn pizza, dan ben ik trots. Al de producten waarmee ik de pizza’s bereid zijn Italiaans. Zo maak ik de pizzabodems van Caputo bloem uit Napels, één van de beste bloemsoorten uit Italië. Het enige wat ik daaraan toevoeg is gist, water en zout. Een ander geheim is dat ik de pizzabodems in kleine hoeveelheden bereid. Daardoor is de pizza vers en zacht van smaak. Naast de bloem komen ook de andere ingrediënten uit Italië, waaronder de tomatensaus, parmaham en de buffalo mozzarella.” Het grootste geheim van Carmine? De liefde en passie waarmee hij de pizza’s bereidt. Dat zijn er zomers wel zo’n zeventig tot tachtig per dag. Raak je dat niet beu? “Het is een hobby van mij: mensen blij maken! Eén tot twee keer per week eet ik zelf ook pizza. Het liefste de pizza Margherita, omdat je de Italiaanse producten het beste proeft: de tomatensaus en de mozzarella. Voor mij geldt: hoe simpeler, hoe beter.”